maandag 5 oktober 2015

Nieuwe afspraken over opruimen

In 2013 heb ik het project 365 dagen opruimen gedaan en toen ik daarmee klaar was, was ik zo trots en blij dat we overzicht hadden en het er overal gezellig en niet meer rommelig uitzag. Ik had de hoop dat mijn familie met me mee zou gaan doen, maar die boodschap is blijkbaar niet goed overgekomen. Want nu, 2 jaar later, staan er weer overal dozen, tasjes, stapels met 'daar moeten we nog iets mee', speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt 'maar dat is zonde om weg te doen'. En omdat het geleidelijk opbouwt, valt het niet zo op. En als je partner het ook niet (meer) ziet, gebeurt er weinig om die stapels weer weg te werken. Helemaal als je de moed opgeeft, dan blijft het allemaal staan.

Ook is het weer Oktober: Buy Nothing New Month en dat gaat over herontdekken van je eigen spullen. Je wordt bijvoorbeeld uitgedaagd om kleding die je niet vaak meer draagt, te dragen of weg te geven. Ook het herontdekken van spullen komt naar voren door elke dag een kwartier op te ruimen en de dingen die je tegen komt maar die daar niet thuis horen te bekijken en op de juiste plek te leggen of weg te doen/geven.

Beneden valt t wel mee, maar boven is het niet goed. Zoals deze hoek in de slaapkamer. Dit is een verzameling van oude boeken, kleding, handdoeken, zwemspullen, te kleine kleding in tassen enzovoort. Maar ook de kamers van de kinderen staan vol met dingen die ze niet meer gebruiken, boeken die ze niet meer lezen of waar ze te oud voor zijn. Dus.... het is tijd voor actie!

 

Afgelopen weekend was ik met manlief in Brugge (zie mijn Ateliereem blog). We waren lekker samen uit, maar we hebben ook gepraat over afspraken over opruimen om er samen weer meer regelmaat in te krijgen. Daar komt bij dat hij anders is opgevoed dan ik en ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik alleen voor het huishouden stond. We werken beiden 40 uur, dus het is niet zo dat ik meer tijd heb dan hij om het huishouden te doen. Het was fijn om erover te kunnen praten. En we hebben een aantal afspraken gemaakt.

Zondagavond hebben we hierover ook met de kinderen gesproken.
We zijn het eens over de volgende dingen:
 • Regels gelden voor ons allemaal;
 • Opruimen - elke dag een kwartier;
 • Bij tafel afruimen hoort ook de vaatwasser en de spullen die in de afwasbak staan;
 • Als je iets gebruikt, ruim je het zelf ook weer op;
 • (school)tas meteen uitpakken en aan kapstok ophangen als je thuis komt;
 • Was in de wasmand doen;
 • Als er iets op de trap ligt neem je het mee - ook als het niet van of voor jou is;
 • Is er iets op, dan zet je het op de boodschappenlijst.
Daarnaast hebben we nog andere dingen besproken.
Manlief en ik maken een lijstje met huishoudelijk activiteiten (strijken, wassen, stofzuigen, ramen lappen, wc schoonmaken, glas wegbrengen etc) en die verdelen we over de dagen van de week en elkaar.

Als familie luisteren we naar elkaar als er iets verteld wordt, zonder afleiding van tv, telefoons of ipads.

En hebben we ook afgesproken om op woensdag samen met de kinderen te koken, want dat vinden ze erg leuk en er lijkt nooit tijd voor te zijn. Natuurlijk is er tijd, want die maken we daar gewoon voor! Ik ben benieuwd wat we woensdag eten:-)

Hebben jullie ook afspraken over het huishouden? Ik ben erg benieuwd natuurlijk. Want tips neem ik graag over!

Lieve groet,
Emilie

2 opmerkingen:

 1. Vooral dat 'daar moet ik nog iets mee'....
  Ik verbaas me over mijn zolder. Die kan zo weer dichtslibben, terwijl ik toch zeker denk te weten dat er niets meer bij komt.
  Goed dat jullie de tijd hebben genomen om er afspraken over te maken. Het blijft schipperen met tijd. Heb geloof ik geen tips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Anita, jammer van de geen tips, maar blij dat het herkenbaar is :-) x Emilie

   Verwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn blog!