zaterdag 1 december 2012

Dag 23 - laatste vakken boekenkast

Toch verder met de boekenkast, want de laatste 5 vakken irriteren me.
Heel veel ordners, veel beslissingen, "hou ik alle informatie van ons eerste huis, 2 ordners met loi meao opleiding Beveiliging, alle kinderknutsels en documenten uit de jonge jaren...?"
En wat doe ik met alle woordenboeken en Italiaanse opleidingsboeken...

Als ik er klaar mee ben zijn er twee vakken leeg, is alles dat ik wil houden op z'n plekje terecht gekomen en dat is heel fijn.

Nu nog de boeken verkopen en de schilderijen ophangen.

Zo was het...
 
Linkerhelft van de kast gedaan en lege stoelen...
Rechterkant van de boekenkast met 2 lege vakken!!

vrijdag 30 november 2012

Dag 22 - de boeken van mijn opa

Nou, gisteren kwam dus die dame voor de Nederlandse boeken. Dus ik na mijn werk naar boven naar de boekenkast. Ik heb ervoor gestaan en alleen Inspector Lynley van P.D. James eruit gevist. Ik had beneden nog een aantal boeken die weg mochten.

Stapel 'weg geef boeken'
Uiteindelijk heeft ze de hele stapel meegenomen en ook nog een aantal van de beschikbare Engelse boekjes voor haar zoons. Ze kwam eigenlijk alleen voor de kleine boekjes die bovenop liggen - zie foto.

En toen ben ik gisteravond verder gegaan op de slaapkamer. Eerst bovenop schoongemaakt, wat een stof. Daar lagen oude fotolijstjes met foto's van de kinderen toen ze klein waren en boeken van manlief over duiken en biljarten.
Na al het stof weggewerkt te hebben, doorgegaan met vak 11 (reis-, tuin- en stedenboeken). En omdat het lekker ging, door met vak 12 (mijn oude studieboeken). Daarna volgde vak 13 en 14 (boeken van mijn opa - zie blog dag 21). De boeken die speciaal aan hem zijn gegeven voor nieuwe baan, bij afscheid, afronding studie etc heb ik gehouden (uiteraard!) en nog een aantal boeken die ik zelf leuk vind, zoals een roman over Micheangelo en die over vormgeving gaan. Alles schoongemaakt en bekeken, daarna besloten wat er weggaat en wat blijft en de 4 vakken weer ingericht.


Wat een hoop boeken om te verkopen...

Op deze foto staan alle boeken die weg gaan.
Links liggen oude studieboeken van mezelf (Algemene Letteren, met Kunst als hoofdrichting) en twee tuinboeken. 
Rechts de hoge stapel boeken en tijdschriften van mijn opa. Veel boeken zijn van de jaren '20 en '30, dus ik denk dat ik daar nog wel een tijdje zoet mee ben om die boeken uit te zoeken, te verkopen of te schenken - er zijn een aantal tijdschriften - gebonden - en gedenkboeken van bedrijven met een kunstcollectie, gebouwen waarvoor  bij de opening een gedenkboek is uitgegeven en overzichten van tentoonstellingen (Haagse Kunstkring o.a.). Dus ik ga zeker op zoek naar een kunstboeken-antiquariaat.

En dan is het resultaat zo:

Aan vak 15 (ordners) ben ik nog niet toegekomen en nu moeten de vakken 16 t/m 20 nog (woordenboeken, muntencollectie en de rest van de ordners).
Of ik dit weekend verder ga met de boekenkast weet ik nog niet, want het staat in het teken van Sinterklaas (zaterdag) en mijn oom die 65 jaar is geworden en een feestelijke dag heeft georganiseerd (zondag). Ik denk dat het een tweetal kleinere klusjes worden - er is nog genoeg te doen in huis...

donderdag 29 november 2012

Dag 21 - nog 10 vakken van de boekenkast....

Tja, de boekenkast blijft maar terugkomen...
Ik moet nog 10 vakken doorwerken en dan is hij weer helemaal schoon en opgeruimd...

Vanavond is het zover, er komt een dame uit Zeist boeken ophalen. Nu heb ik haar dinsdag beloofd, dat ze, naast die boeken, ook nog andere boeken kon bekijken. Maar de tijd heeft me ontbroken om daar actie op te ondernemen. Woensdag was ik druk met mijn surprise, boodschappen, de kinderen en een gezellig uitje met mijn vriendin (eten en bios).

En het gaat om de volgende vakken van de boekenkast waar mogelijk nog iets voor haar tussenzit... Ze komt om ca. 19u en ik ben om ca. 17.30u thuis van mijn werk. Dus dan ga ik nog even kijken voor haar.
Om een idee te geven wat er nog moet gebeuren, er zijn nog 10 vakken niet gedaan van de boekenkast. Maar of daar nog erg veel Nederlandse leesboeken uitkomen vraag ik me af... 


Vak 11 (van 20)
Vak 11 is het vak met reisboeken en kaarten, boeken over tuinen, mijn stad en vorige steden en een restantje kunst/leesboeken. De dubbelpocket van Inspector Lynley mag weg, maar de 2 antieke boeken van mijn opa over  tekenen blijven. De andere kunst/leesboeken moet ik even bekijken. Het Keramiekboek is leuk om te houden, maar de tuin/stedenboeken hoeven niet perse.
De reisboeken heb ik gedeeltelijk doorgelopen toen ik deze foto's nam en de campinggidsen van 1997, 2001 en een aantal stadsplattegronden uit die periode heb ik alvast maar weggedaan.

Vak 12 (van 20)
En dit is het vak met oude studie- en kunstboeken. Ik heb al een paar keer een opruimsessie van studieboeken/readers gedaan de afgelopen jaren en deze zijn daarvan overgebleven. o.a. een 1e druk van Gombrich, boek over Filmgeschiedenis, boek over Architectuur, boeken voor mijn scriptie, boek over Magritte, het Impressionisme. Ik denk dat alleen de boeken achter het leuke blikje uit Bretagne wegkunnen. Maar de rest stof ik af en reorganiseer ik. Magritte en Impressionisme (rechts) verhuizen naar het vak 'kunstboeken'. De deo naar de badkamer, het Egyptische kameeltje zal ik weer aan de hanger met nog 2 beestjes vastmaken, het blikje verhuisd naar een kinderkamer of wordt de knopenpot, het paarse potje met een kies van zoonlief zal ik voegen bij de rest van de tanden- en kiezenverzameling en de bruine pareo-gesp gaat richting de bijbehorende pareo :-)


Vak 13 (van 20)
Het vak daaronder bestaat uit antieke boeken van mijn opa. Hij was Referendaris bij het Rijk, hoofd van afdeling Binnenhuisarchituur. Onder zijn leiding werden de ambassades en ministeries in zijn tijd ingericht. 
Ik heb een deel van zijn boeken gekregen toen ik aan mijn studie begon. Ik zal ze doorlopen, want doelloos in de kast staan is ook zo zonde. Maar dat wordt nog een klus voor een relatieve leek, dus misschien is het beter dat ik op zoek ga naar een kunstboeken-antiquariaat die ze beoordeeld.

Vakken 14 en 15 (van 20)
Even de stoel weg voor de volgende foto.

Ook het vak daaronder zijn antieke boeken.
En een tijdschriftenhouder met mijn scriptie, ben benieuwd wat er nog meer in zit.

Het onderste vak zijn ordners met administratie en kinderknutsels. Ik heb de regels voor administratie opgezocht en aan de hand daarvan ga ik opruimen.

Want ik heb de 2 onderste vakken (je ziet rechts een klein stukje van het vak ernaast) voor ordners bestemd en ik heb nu 3 vakken in gebruik, dus er zullen er een aantal weg moeten...

Vanavond of morgen laat ik het resultaat zien!


Ze is net langsgeweest en heeft de hele stapel meegenomen! En ook nog een paar Engelse boeken die ik uitgezocht!! Ze is er heel blij mee en ik ben blij dat ze goed terecht komen!

woensdag 28 november 2012

Dag 20 - yes, ik zie lege stoelen...

De boekenkast op de slaapkamer is bijna af. De rechtervakken moet ik nog doorlopen, maar nu al, is de hele ruimte ervan opgeknapt!

Alle herinneringen, foto's en folders voor het maken van plakboeken uit de slaapkamer gehaald - staan tijdelijk in de gang. De zwemtas beter ingericht en opgeruimd. Beslissing genomen over de leuke dingen uit het verleden: het popje van m'n afstuderen is stuk, dus weg, de twee beren zitten weer in de boekenkast, het hoedje ligt bovenop. Een plastic zak met papieren van de kinderen uitgezocht, merendeel in de oudpapiercontainer, paar dingen bewaard voor later. Een verzamel plastic zak uitgezocht en opgeruimd, daarin een pet van manlief teruggevonden en zijn donatie voor de goededoel-kledingzak, ik heb het erbij gedaan. En natuurlijk de kapotte boeken in de oudpapiercontainer gedaan.

De Time-life kunstboeken zouden geld waard zijn (10 euro per boek) alleen als ze in de originele hoes zitten en onbeschadigd zijn... Helaas heb ik die hoezen niet en zijn ze in zeer slechte staat... Dus ze gaan in de oudpapiercontainer..
Morgenavond komt een dame een aantal boeken ophalen, maar mag ook de andere boeken die ik wegdoe bekijken en evt meenemen. Dat scheelt weer een stuk.

En zo ziet het er nu uit....Vanmiddag misschien het rechterdeel van de planken doen, nu eerst mijn surprise maken!

dinsdag 27 november 2012

Dag 19 - Weg geven voelt beter dan weg gooien!


De boekenkast wordt leger en leger...

Vanavond ga ik werken aan mijn surprise, morgen ga ik deel 2 van de boekenkast doen....
 
Even een update over de boeken die zondag en maandag zijn uitgezocht.
Want ze krijgen vandaag een nieuwe bestemming.
18 stuks worden weggegeven. Dat zijn o.a. boeken die met baby's en geboorte te maken hebben. Deze gaan naar een collega die met zijn vrouw hun 1e kindje gaat krijgen. Ik heb ze vanmorgen meegenomen, dus ik geef ze straks.

De 14 andere boeken staan op Facebook IkGeefWeg (klik)  en zijn voor een deel al geclaimd door boek-liefhebbers. Ze moeten alleen nog worden afgehaald of verstuurd. Er is zelfs een dame die met spanning afwacht wat er nog meer uit mijn boekenkast tevoorschijn komt, dan komt ze grasduinen. Leuk!

De 4 grote, dikke (kunst)boeken die niet meer 'voor consumptie' zijn heb ik nog niet in de oudpapiercontainer kunnen doen (handig dat die op dit moment juist als proef in onze wijk staan....) 't kraakte vanmorgen vroeg te veel om mee naar beneden te nemen, want ze zitten in een Komo-vuilniszak....

En de kunstboeken waarin ik geen interesse meer heb, staan in een grote tas te wachten op actie. Ik weet eigenlijk niet of ik daar ook iemand voor kan vinden o.a. Van Gogh - mooie grote platen, een serie van 8 kunstboeken uitgegeven door TimeLife  een boek over Griekse Mythologie (Engels), een overzichts-kunstboek en een mooi boek over de kleding van koningin Wilhelmina (boek bij tentoonstelling hierover van een paar jaar terug).

Ik denk dat ik ze vanavond ook maar op Facebook zet, misschien is er een bestemming voor te vinden. 

Maar als iemand die dit blogt leest interesse heeft, kan dat natuurlijk ook :-)


maandag 26 november 2012

Dag 18 - wat te doen met de verbannen boeken...

Vandaag verder met de actie van gisteren: Bij het opruimen van de boekenkast op de slaapkamer besloten een aantal, zeg maar gerust een zeer groot aantal boeken de deur uit te doen....

Nu alleen nog beslissen welke boeken op welke stapel belanden.... en ze ook echt wegbrengen... moeilijk hoor, want deze boeken waren een deel van mij - onderdeel van mijn studie (veel kunstboeken), gekregen met verjaardagen, trouwen, geboorte van de kinderen...

Een aantal zien er goed uit en zijn actueel. Bestemming: verkopen, ruilen of weggeven.
Een aantal zijn gedateerd maar nog wel te gebruiken. Bestemming: kringloopwinkel.
Een aantal zijn gedateerd en duidelijk niet meer te gebruiken. Bestemming: vuilstort.

Woensdag ga ik naar de kringloop en vuilstort, dus dan gaan ze pas echt weg. Kan ik tot die tijd nog even herinneringen ophalen :-)


hier staan niet alle boeken op, maar
wel een aantal van de lieve cadeautjes van de afgelopen jaren...
En ik moet een beslissing nemen over de nieuwe locatie van een aantal ingelijste foto's, de bestemming van grappige of lieve geschenken zoals  een pop bij mijn afstuderen (15 jaar terug), beertje van Valentijn, hoedje (van mijn oma) gedragen bij een hoedenshow en een beer met t-shirt en opdruk '10 jaar in dienst'.


Leuke bijkomstigheid, ik heb in een van de plastic zakken op de slaapkamer het lang verloren gewaande regenpak van dochterlief terug gevonden.
Helaas... ondertussen past ze het niet meer, dus die gaat in de kledingzak voor het goede doel, want ik ben een nieuwe gestart voor kleding waarvan ik denk "had ik dat nog?" en als daar achteraan komt "pas ik het nog of past het nog bij mij... nee?" dan gaat het in de zak.

zondag 25 november 2012

Dag 17 - boekenkast opruimen

Dat ene vak met Flow en die lege stoel smaken naar meer.
Maar als ik dan de hele ruimte bekijk zakt de moed me enigszins in de pantoffels... euh schoenen.
Waar begin ik? Van boven naar beneden schoonmaken maar en dan zien we wel verder.
Wat een stoffige boel, wat een boeken en herinneringen... 
Na 1 uur ziet het er zo uit.Na 2 uur hou ik voor gezien. De helft van de boekenkast is stofvrij, met schoongemaakte boeken en nieuw ingericht. Ik ben blij met al het werk, ook al lijkt het niet veel anders...