zaterdag 8 december 2012

Dag 30 - 1e maand opruimen zit er op...

Dat voelt goed, de 1e maand opruimen in mijn eigen huis zit erop. En wat heb ik bereikt? Nou best veel gelukkig, want buiten dat ik elke dag een stukje extra opgeruimd heb, is het opgeruimde gevoel dat ik er aan over hou ook erg prettig!
Want als mijn huis minder rommelig is, ben ik zelf ook minder chaotisch.... 

En hoe staat het met de eettafel, salontafel, hoekje achter de deur, boekenkast, slaapkamer, keukenlades en de overloop...?
Ik heb de eettafel bijna elke dag leeg op het witte dienblad met kaarsen na.
Het hoekje achter de deur blijft opgeruimd en als de plakboekenactie is afgerond, kunnen de plakboeken de buffetkast in en de bladmuziek en toebehoren in de kist opgeruimd. Kwestie van tijd...
Dan de keuken, de lades zijn nog steeds mooi opgeruimd en iedereen kan ondertussen weer alles vinden, ik had een aantal veranderingen doorgevoerd :-). Ook het aanrecht blijft mooi opgeruimd.
Op de overloop staan nog wel een aantal tassen met 'plakspullen'.
De boekenkast op de slaapkamer is lekker schoon en alle boeken zijn zichtbaar, de slaapkamer zelf is ook geen opslagruimte van spullen meer. Nou heel eerlijk gezegd, staan er nog 2 tassen met boeken en een tasje met blokfluiten..? Dit laatste kan in de houten kist achter de deur bij de rest van de muziekdingen, maar ja dan moeten eerst de plakboeken eruit....
De boeken van mijn opa en mijn studie kunnen dus niet terecht bij De Slegte, maar ik zal een boekwinkeltje bij www.boekwinkeltje.nl of op www.ebay.nl openen en ze zo dan maar langzaam verkopen. 't Zijn sowieso geen boeken voor de Kringloopwinkel en ik zal ze zeker niet weggooien! Misschien kan ik ze bij de collectie dvd's en cd's bewaren die op www.mailmydisc.nl voor ruilen staan aangeboden. Gisteren heb ik nog een dvd kunnen opsturen aan iemand die er al lange tijd naar op zoek bleek te zijn. Altijd leuk om iemand blij te kunnen maken! Ik ben benieuwd welke dvd binnenkort mijn kant op komt!

ik zie de leuke beeldjes weer!
Ook gisteren nog opgeruimd, want de plakboeken lopen mooi door, maar wil toch ook iets opruimen... Dus was het kastje naast de eettafel aan de beurt. Dit is voor de knutselspullen van de kinderen, maar op de een of andere manier eindigt altijd alles erbovenop... Nu is het weer mooi leeg, is de 1e lade weer netjes en zijn de leuke houten beeldjes weer zichtbaar :-) De 2e en 3e lade moeten nog...

Waar zijn de handschoenen nou?
En omdat het hard sneeuwde was ik op zoek naar de handschoenen, mutsen en sjaals van de kinderen. Er stond nog een verzameltas op de slaapkamer en die heb ik omgekeerd op de salontafel, maar helaas geen handschoenen...
Met manlief het hele huis afgezocht naar de tas met skispullen - waar staat hij dan?? Uiteindelijk stond hij op dochterlief's kamer, gewoon in de kast waar we al hadden gekeken :-) En jawel, daarin zaten gelukkig de handschoenen en mutsen...!

Maar ja, waar is een handige plek voor die dassen, mutsen etc.? In de gangkast, zolang er nog geen leuke zwarte mand is gekomen voor op de kapstok (vandaag maar eens kopen). Voorlopig was het een mooie aanleiding om de bovenste plank van de meterkast op te ruimen... en toen ook het halletje, alle jassen weg die te koud zijn en daarna alle shawls en dassen in het tasje in de meterkast gedaan - handig! De verzameling schoenen uitgezocht en het ziet er weer netjes uit.
De zak met 2e hands kleding is ook weer voller met handschoenen, dassen en petjes die we niet meer dragen of die te klein zijn geworden. En ik heb nog 2 leuke tasjes (giraf en Nijntje) teruggevonden die onze kleine nichtjes geweldig zullen vinden. Die nemen we met Kerst voor ze mee, met leuke inhoud, voor onder de boom!
Ook maar meteen in de keuken het glas uitzocht en klaargezet bij de plastic-verzameltas die naar de stort kan, samen met de restanten van surprises, wat een karton is er gebruikt :-)
Vandaag maar een ritje naar de stort, dat ruimt dan weer lekker op!

vrijdag 7 december 2012

Dag 29 - Herinneringen krijgen 'beeld'

Gelukkig vond ik nog 2 lege plakboeken en was ik blijkbaar al gestart met het plakboek voor 2007, met daarin als start december 2006 - Sinterklaas, Kerstmis, verjaardag nichtje en Oud en Nieuw. 

Ik ben er de hele avond mee bezig geweest, eerst de voorbereidingen van spullen bij elkaar zoeken en daarna het plakken zelf, maar ik héb januari t/m junl 2007 ingeplakt.
Daarna alles wat niet in het plakboek terecht is gekomen in de papiercontainer gedaan en de eettafel weer opgeruimd.

Met de maanden die ik inplak, komen er enveloppen 'vrij' die ik kan gebruiken voor het uitzoeken van 2012 - gelukkig maar, want de foldertjes, bioskaartjes, verjaardagskaarten etc. van dit jaar worden verzameld in mijn lade van de buffetkast: "dat is handig, want jij maakt de plakboeken..."

Het is erg leuk om met de plakboeken bezig te zijn! Ik heb met de kinderen vanmorgen herinneringen opgehaald aan de hand van het plakboek en de foto's.
Want in de eerste helft van 2007 werd zoonlief 4 en dochterlief 3 jaar... Dus echte herinneringen zijn er niet, behalve hele spannende dingen als het Kerstcircus in Ahoy - dat weet  zoonlief nog wel. En door het plakboek krijgen ze weer 'beeld' bij de verhalen. Zo wordt het weer echt: "Dus ik heb het niet gedroomd!?"
En wat een leuke foto's van hun tweeën in de hangmat uit Peru die pappa kreeg voor zijn verjaardag. Wat hadden ze een lol samen!
Eten met dit logo mag ze eten,
daar zitten geen Gluten in.
Ook de jaarfoto's van de Crèche, met heel veel vriendjes en vriendinnetjes waar ze nu mee in de klas zitten. Leuk om te zien!
Maar wat was dochterlief klein in die tijd, we wisten toen nog niet dat ze Glutenintolerant was, waardoor ze een groeiachterstand opliep. Want als je dit bent en je eet wel gluten (omdat je niet weet dat je er niet tegen kan), sterft je darmflora af en daardoor neem je geen voedingsstoffen op, waardoor je niet meer groeit, je altijd buikpijn, een bolle buik, apatisch, bleek, snel moe bent.... 
Gelukkig is een jaar later de diagnose gesteld en heeft ze, door een glutenvrij dieet, de groeiachterstand ingehaald. Ze merkt er nu niets meer van, behalve dat ze geen gluten mag eten natuurlijk. Helaas groei je hier niet overheen, ze zal dit dieet haar hele leven houden, maar er is prima mee te leven en er zijn tegenwoordig veel vervangende producten te verkrijgen, zoals pasta, brood en kruidnootjes, tegenwoordig zélfs met chocolade eromheen.donderdag 6 december 2012

Dag 28 - zijn er nog lege plakboeken?

In mijn familie bestaat de traditie om plakboeken te maken. Vakantieplakboeken, maar ook jaarplakboeken.
En ik ben een eind gekomen om het bij te houden, maar de laatste paar jaar, eigenlijk sinds de kinderen er zijn, is het erbij ingeschoten. We hebben nog voor een aantal skivakanties een foto-plakboek ontworpen en besteld en ik heb de laatste twee vakantieplakboeken (2010 en 2011) gemaakt, maar daar houdt het ook wel mee op.

Vorig jaar ben ik weer verder gegaan en heb de baby-plakboeken en de jaarplakboeken van 2003 en 2004 gemaakt. Daarna ben ik doorgegaan met de jaarplakboeken tot aan 2007. Ik heb wel alle informatie van 2007 al helemaal uitgezocht, in enveloppen per maand gedaan en de foto's van dat jaar besteld en ontvangen. Ook 2008 en 2009 zitten in enveloppen (nog geen foto's).
oude wandkast van ruim 4 meter
 
Maar toen ben ik blijven steken....


Al deze plakboeken en de nog in te plakken informatie hebben altijd in onze enorme wandkast gelegen, rechts achter de twee deuren. En het lag niemand in de weg...


nieuwe kast - daarmee ziet er
een stuk rustiger uit.
Maar dit voorjaar zijn we van interieur veranderd en staat er een buffetkast, waarin niet alles meer pastte want hij is een stuk kleiner (bewuste keuze). Een gedeelte van de ongeplakte informatie van de afgelopen 6 jaar ligt nu achter de schuifdeuren van de nieuwe kast verborgen, maar dat was eigenlijk de plek van de plakboeken 
van de afgelopen jaren die wel al af waren. Die liggen nu tijdelijk in de afgesloten kist naast het keyboard in de woonkamer, maar die was eigenlijk bedoeld voor de bladmuziek en andere muziekzaken en die dozen staan dus nu bovenop de kist....  
De rest van de plakspullen van de afgelopen jaren pastte niet in de nieuwe kast en heeft op de slaapkamer gebivakkeerd in de dozen, tasjes en kratten.
Na de opruimsessie van de afgelopen tijd op de slaapkamer, zijn ze nu verhuisd naar de overloop, maar daar kunnen ze natuurlijk ook niet eindeloos staan... ze blokkeren daar namelijk de gangkast en daar moeten we regelmatig in.

Dus...., de komende week heeft manlief avonddienst en ben ik van plan dit project te gaan starten.
Eerst maar eens alle spullen erbij gepakt, een krat met de maand-enveloppen voor 2007, 2008, 2009. Ik ben blij dat ik dat voorwerk vorig jaar al gedaan heb!

Maar om dit weer te kunnen gaan doen heb ik natuurlijk lege plakboeken (dûh) en fotolijm nodig. De lijm heb ik gevonden en er is voorlopig genoeg.
Maar de plakboeken, waar had ik die ook al weer opgeborgen...?


woensdag 5 december 2012

Dag 27 - kleine klusjes en 1 grote...

Vandaag een aantal kleine klusjes en één grote...
Eerste kleine klusje: De eettafel zag er niet meer erg opgeruimd uit....
Eettafel zonder opruimen...
De Flow 365 zelfmaak kalender, 2 sinterklazen, kopjes, papieren, er kwam vanalles 'boven tafel'.... Maar na even mijn best doen ziet het er weer prima uit.


eettafel weer opgeruimd

Dan de salontafel maar even onder handen nemen. kopje, boeken, tijdschriften, de Flow....


salontafel weer opgeruimd

en daarna was hij weer lekker opgeruimd. En omdat ik toch bezig was, maar even het randje van de buffetkast (geen voor foto) want dat staat meteen lekker opgeruimd.


buffetkast randje opgeruimd
En toen de grote klus - de foto's uitzoeken... de hele dag al mee bezig, maar de foto's van 2012 zijn besteld en worden vrijdag geleverd. Nu nog 2011, 2010, 2009 en 2008 nog :-)
We maken namelijk jaarplakboeken, maar dat is er al een tijdje (ahum) niet van gekomen...
Vanavond ga ik het plakboek van 2007 inplakken. Alles had ik al uitgezocht op maand en de foto's zijn al ongeveer een half jaar geleden thuis bezorgd.... 't wordt wel eens tijd, toch?dinsdag 4 december 2012

Dag 26 - wat is een antiek boek waard?

Gisteren was een drukke dag, vroeg begonnen met werk, einde middag zoonlief uit de BSO gehaald en thuis gezamenlijk gegeten, de kinderen naar bed gebracht.

Om 20u begon mijn 'vrije tijd', had ik een rare kiespijn (koud deed zeer) en dacht toen "wat is er voor een klein klusje dat ik even kan doen voor ik naar bed ga..."
De foto's uitzoeken? Nee duurt te lang.
Een kastje opruimen? Nu even geen zin in.
Maar dit wel, met de iPad op schoot bezig gaan met het uitzoeken van de waarde van de boeken van mijn opa. Best interessant al die verkoop sites, maar ze spreken elkaar állemaal tegen qua waarde voor eenzelfde boek.
Ik heb bijvoorbeeld "Knaurs kostümbuch in Farben". Het is een 1e druk in het Duits (vertaald uit het Deens) uit 1954.
De vraagprijzen van verkopers variëren van 10 euro tot 100 euro.

Uiteindelijk heb ik de informatie van een zestal boeken bij De Slegte aangemeld. Ik ben benieuwd wat zij er voor waarde aan hangen....

Update 4-12-'12: Reactiemail van De Slegte: "Helaas, wij hebben geen interesse in de aangeboden boeken."

maandag 3 december 2012

Dag 25 - tafeltje

We hebben een tafeltje staan tussen 2 twee-zitsbanken in. Maar vanmorgen dacht ik "tafeltje waar ben je".
Het lag vol met alle kussens en een deken voor op de bank, sinterklaaskadootjes en andere rommeltjes.

Tafeltje of verzamelplek?
Het is maar een kleine klus, maar geeft wel voldoening, want... ik zie het tafeltje weer.

Ook het Spaanse kaartspel "Naipes", dat ca 20 jaar geleden mee naar huis kwam van een vakantie door Europa met mijn broer, weer compleet kunnen maken. Dit heeft geen harten/ruiten etc. maar bekers (copa), zwaarden (espadas), munten (oros) en knotsen (bastos). Het speelt anders zo lastig :-) 

Nee, het is toch het tafeltje :-)

zondag 2 december 2012

Dag 24 - kinderboeken...

Op de kamer van dochterlief staan de kinderboeken die we vanaf babytijd hadden bewaard. Na uitzoeken blijft er over wat we willen houden, inclusief de verzameling pinkeltjesboeken.
Overigens blijkt bij het opruimen dat er 3 dezelfde Pinkeltjesboeken staan..."Pinkeltje en de auto-raket". We houden de mooiste en de andere 2 kunnen mee naar De Slegte voor de verkoop. Zodra dochterlief alle kapotte baby- en peuterboeken nog een keertje gelezen heeft, gaan ze weg :-) Ze lijkt op mij, kan ook geen afscheid van boeken nemen...

De rest van de dag zijn we voor een feestelijke dag op Schokland geweest met mijn familie. Mijn oom werd 65 jaar en hij is werkzaam bij de Gesteentetuin als vrijwilliger gids. Hij heeft ons zijn werk laten zien, we hebben lekker geluncht, hebben het Schokland museum bekeken en gezamenlijk gedineerd. Conclusie: Een top dag!


Boekenplank met boeken die ze nog wel leest


Boekenkastje met baby/peuter/kleuterboeken.
De verzameling Pinkeltjes zijn voorleesboeken.