zaterdag 19 januari 2013

Dag 72 - vensterbank en aanrecht

Zucht, wat ziet het aanrecht er weer uit. En die vensterbank staat weer helemaal volgebouwd.
Dat kan anders!!


Alles uit de vensterbank, schoongemaakt, rode bakje met papieren uitgezocht en de kaartjes en foto's op maand gelegd en meteen in de maandenveloppen voor de plakboeken gedaan. De krat met maandenveloppen meteen maar even geordend.
Er is nog een verzamel stapel in een mapje en een verzamel plastic zak die uitgezocht moeten worden. Maar dat ga ik nu niet doen....
Terug naar het aanrecht!
De verzameling pennen en glazen potten doorgelopen en uitgezocht. Er gaat een stapel oud papier weg en veel spulletjes op de juiste plek opgeruimd.
En dan de spullen weer terug.
Zo, nu ziet het er weer een stuk beter uit!

vrijdag 18 januari 2013

Dag 71 - creatief klusje - vilten kussenpop

Vandaag een creatief uitstapje op dit blog...

Vilten kussenpop

Met dochterlief ben ik bezig geweest een vilten kussenpop te maken. Dit is nog best lastig voor een moeder die niet veel ervaring met naaien heeft en een dochter die dat helemaal niet heeft... gelukkig is het vilt voorgeprikt met gaatjes en is de uitleg van de stiksteek redelijk duidelijk. Van start met stap 1.
Stap 1 de hartjes op het jurkje
Ik een hartje als voorbeeld en toen zij het andere hartje. Dit was maar 1 steek, dus dat lukte. :-) Aan dochterlief uitgelegd hoe afhechten werkt. Stap 2 de wangetjes
Ik een wangetje als voorbeeld en toen zij het andere wangetje. Dit gaat in een rondje en achteraf blijkt dat we een prachtige stiksteek hebben gemaakt, helaas zie je dat alleen maar aan de achterkant ipv op de voorkant van de pop. Besloten om het niet uit te halen, want eigenlijk ziet het er wel schattig uit.
Stap 3 de ogen
Ik een oogje als voorbeeld en toen zij het andere oog. Het oogje is opgebouwd uit twee stukjes vilt: een wit oogje en zwart stukje met wimpers en dan moet die wimper wel de juiste kant op staan. Dus een beetje gepriegel, maar het lukte prima.
Stap 4 het jurkje
Ik de rechterkant een klein stukje en zij de rest. En toen heeft ze ook de linkerkant zelf gedaan. Dit was wel een beetje lastig, want dan moet je twee dingen tegelijk vasthouden, maar dochterlief uitgelegd hoe je dat vasthoudt en goed erbij kunt om te naaien. En dat deed ze heel goed.
Stap 5 de schoentjes
Dit ging prima, dochterlief is bijna volleerd naaister met de hand!
Helaas had mamma niet goed gekeken en toen dochterlief met tong uit haar mond het linkerschoentje vast had gezet, dacht ik, hmm, het lijkt wel verkeerd om te zitten... Eerst maar het rechterschoentje doen (zelf gedaan). Ja dat zit goed, hè bah, dan zit het linkerschoentje dus inderdaad verkeerd om. Na overleg met dochterlief besloten het schoentje uit te halen en overnieuw te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ze heeft het schoentje zonder morren nog een keertje genaaid.
Stap 6 de strikjes
Deze waren een uitdaging. Rechts heb ik gedaan, links dochterlief en ze zitten allebei te los haha, maar die zet ik nog wel vaster voor de pop wordt opgevuld met watten. Want we zijn bijna zover, dochterlief kan haast niet wachten.

start gemaakt met stap 7
(vanaf het strikje naar de arm zit de voorkant
 aan de achterkant vast)
Stap 7 de voor- en achterkant aan elkaar
Ik ben het niet eens met hoe de beschrijving dit doet, want ik zou de naad van de pop aan de binnenkant maken en zij tonen de naad aan de buitenkant. Dus nu zie je (zie op de foto van het linkerstrikje naar de arm toe) aan de voorkant van de pop een mooie stiksteek, maar aan de achterkant zie je ook gewoon hoe je zo'n stiksteek maakt (vind ik niet zo mooi). Maar goed, ik heb dochterlief laten kiezen en zij wilde deze 1e keer de instructie gewoon volgen. De volgende vilten pop - ja, dochterlief heeft de smaak te pakken - maken we dan op mijn manier.
Maar goed, we mogen pas gaan vullen met watten als de armen en benen aan elkaar zitten en we moesten volgens de instructie achter het linker strikje beginnen en dan rondom naaien...
Dochterlief knapt haast uit elkaar van ongeduld, het gaat in haar ogen allemaal super langzaam, want we doen elke dag een stukje, de ene dag een kwartier, de volgende een half uur. 't is maar hoelang haar concentratie blijft.  In het begin kostte het moeite en dan was de concentratie best snel op (1 oog, 1 schoentje...). Maar nu de pop steeds verder afkomt, wil ze het ook wel graag afmaken.
Alleen de buitenrand moet dus nog verder tot aan het rechterstrikje en tussendoor starten met het opvullen (als de benen dicht zijn de benen, als de armen dicht zijn eerst de buik en dan de armen).
Ze heeft nog een beetje geduld gehad en er nog twee keer een half uur ingestoken. En toen mocht ze EINDELIJK de vulling erin doen.


En toen nog de rest dichtnaaien.
Het eindresultaat is prachtig! Ze is er erg blij mee!

donderdag 17 januari 2013

Dag 70 - badkamer deel 2

Nog maar even verder op de badkamer, want die heeft een aantal kleefplekken, te weten de wasbak, het randje boven het toilet, de tegelrand achter het bad onder de muurverwarming en het plankje bij de douche met badproducten...

Vandaag aandacht voor het randje boven het toilet.
Zo was het toen ik startte... Wat stáát er toch allemaal..?
Heel veel schoonmaakproducten voor het toilet en de badkamer, vlekkenweg/inweek spul voor wasgoed, flesje shampoo, mooie pot van Blond Amsterdam met badzeep, de Tina, haarborstel en een toiletverfrisser. Er lagen ook nog twee Suske en Wiske's op de grond...
Ik heb de tegelvloer onder het toilet ook maar meteen schoongemaakt, want bij stofzuigen is dat een erg lastige pek. En meteen maar even de badmat in de was, zo, daar frist de vloer helemaal van op.

Maar er moesten dus een aantal dingen naar een andere plek verhuizen.
De schoonmaakproducten voor wasgoed naar zolder waar de wasmachine staat.
De schoonmaakproducten voor de badkamer in het kastje onder de wasbak (bij de handdoeken).
De Tina en stripboeken naar de kamer van dochterlief.
De haarborstel op z'n plek bij de wasbak.
En het kleine flesje shampoo moet terug naar een vriendin, waarvan ik het leende.

En dan ziet het randje er zo uit. Ik ben er heel blij mee, want dit schept enorme rust op onze mini-badkamer.
Maar.... zou er nog meer van de Blond badkamer spulletjes zijn? Want 't is nu ook wel weer erg leeg ;-)

dinsdag 15 januari 2013

Dag 69 - badkamer kastje

We schieten door de lijst heen naar Klus 21 - badkamerkastje boven wasbak (klik). Dit is iets waar ik al langer tegen aan loop te hikken. Want iedereen pakt er zaken uit, gebruikt ze en zet het dan kriskras weer terug....

Zo was het

Er kunnen een aantal zaken weg waarvan de datum is verlopen, het niet goed meer is of gewoon omdat er een lege verpakking is teruggezet...
En dit is het plan voor de indeling:
Het bovenste plankje is voornamelijk voor medicijnen
Het middelste plankje is voornamelijk voor cosmetica, huidverzorging
Het onderste plankje is voornamelijk voor tandverzorging en scheren.

Dit stond alleen al op de bovenste twee planken....

Tussenstans met de bovenste twee planken weer gevuld.

Ik heb nog wat geschoven met spulletjes die onderin waren beland.
En dit is het eindresultaat!
Ben benieuwd hoe lang het zo blijft :-)


En ik heb nagedacht over de meest handige plek voor de doos met usb-pickup uit mijn blog Dag 68 - bovenkant computerkast en ik denk dat ik de ideale plek gevonden heb. Namelijk bij de elpees en mijn oude pickup die op de kamer van zoonlief zijn opgeborgen.
Ik ga zo kijken of het daar ook bij past... maar deze enorme doos gaat in ieder geval naar zolder en past het niet, dan verdwijnt hij achter het schot.

Dag 68 - bovenkant computerkast

Gisteravond ben ik bezig geweest met een volgende actie van de lijst  Klus 3 - Lege/oude dozen op de computerkast en dat was de bovenkant van de computerkast. Daar worden alle lege verpakkingen en dozen die nog gebruikt moeten worden (of teruggestuurd..) bewaard.

Maar wat ligt daar dan eigenlijk?
Ik vond er lege verpakkingen voor een spaarpot, koffie-roer-apparaat, auto-schermen, digitale tv apparaten (er moeten nog 2 digi-kastjes terug naar KPN).
Maar ook 5 lege ordners, dat is mooi, want daarmee kan ik de oude ordners vervangen van de administratie op de slaapkamer.
Alle lege verpakkingen heb ik platgemaakt en weggedaan.
De bovenkant van de kast schoongemaakt en besloten wat er op terug mag.
Dus er staan nu nog 3 dozen: 2 dozen die richting KPN moeten (of weg) en 1 doos waar de USB pick-up in zit, waarmee manlief de elpee collectie digitaliseert.
De ordners zijn mee naar boven.
Als ik een goede plek voor die usb pick-up kan bedenken gaat die er ook nog af. Dan kan het een beetje gezelliger, door een lamp of plantje op te zetten.

maandag 14 januari 2013

Dag 67 - een opgeruimd keukenkastje

Na het strijken gisteren, ging ik de keuken handdoeken en vaatdoeken opruimen. Alleen was dat lastig, ze pasten er niet meer bij... alles lag schots en scheef!

Hé, dit is onderdeel van klus 17 - keukenkasten doorlopen op overbodige spullen. Die doe ik er dan maar meteen bij...
Dús, alles eruit en van de planken af - hé daar staat de bramenjam dus... Lekker!

Overbodig in dit kastje waren de jam, de stickers (inmaak), de theebussen en lege verpakkingen.

Ondertussen meteen de vuilniszak verwisseld, de kranten en oud papier in de bak buiten gedaan (manlief), zoonlief is de statiegeld flessen gaan inleveren en ik heb de plek onder het aanrecht opgeruimd en schoongemaakt.
Nu kan ik er tenminste bij, want dit kastje is boven het aanrecht. 


Ik heb de planken van het kastje schoongemaakt, de zoetjes bijgevuld, lege verpakkingen weggedaan, de jam + inmaakstickers naar de voorraadkast verhuisd en de theebussen bij de andere thee gezet.

Zo, het past weer!!

Dan iets anders, ik ben enthousiaste jam-maker, maar jammer genoeg heeft de vijgenboom dit jaar wel vijgen aangemaakt, maar heeft de zon niet voor rijpe vijgen gezorgd...
Hopelijk volgend jaar weer.
De bramenjam was een experiment, dus gaat open voor op brood.
Maar er zijn nog 2 potten vijgenjam en 1 pot vijgenchutney (lekker bij kaas).
Dus als er liefhebbers zijn, laat maar weten. (zie bovenste foto links bovenin voor voorbeeld pot).zondag 13 januari 2013

Dag 66 - hoeveel projecten zijn er eigenlijk nog?

Voor dit project heb ik nog 300 dagen om op te ruimen. Dat klinkt best veel en het opruimen van de afgelopen tijd is zeker zichtbaar en merkbaar in huis. Soms een klein klusje, soms een langer durend project. Maar er is nog genoeg te doen of te herhalen ;-)
De volgende projecten zitten nog in het vat (van beneden naar boven nagedacht).
 1. Lades van de kinderen in de buffetkast
 2. Lades van de kastjes bij de eettafel
 3. Lege/oude dozen op de computerkast opruimen (gedaan)
 4. De computerkast opruimen
 5. Administratie in ordners doen
 6. Dvd collectie verder opruimen
 7. Lades tv kast opruimen
 8. Jaarplakboek 2008 maken
 9. Jaarplakboek 2009 maken
 10. Jaarplakboek 2010 maken
 11. Jaarplakboek 2011 maken
 12. Jaarplakboek 2012 maken
 13. Reisplakboek van Egypte maken
 14. Reisplakboek Joinville maken
 15. Reisplakboek Loire Atlantique maken
 16. Reisplakboek Barcelona maken
 17. Keukenkasten doorlopen op overbodige zaken (gedeeltelijk gedaan)
 18. Opberg mogelijkheden voor spullen in het toilet inrichten
 19. Trapleuning maken
 20. Wandschildering trappenhuis maken
 21. Kastje boven wasbak op badkamer 
 22. Kastenwand op kamer dochterlief opruimen (o.a. kleding naar kringloop, puzzels te koop zetten) 
 23. Verkleedkist plek op kamer dochterlief opruimen
 24. Eigen kleding op plank doorwerken (kleding naar kringloop)
 25. Cd's op slaapkamer uitzoeken
 26. Plek links van de boekenkast op slaapkamer opruimen (wil er iemand twee zwarte dossierkastjes??)
 27. Dozen met kleding voor dochterlief uitzoeken (oude kinderkleding van mezelf...)
 28. Ordners uitzoeken, er konden er nog een aantal weg.
 29. Boeken van mijn opa op een lijst zetten (mogelijke koper), staan op de voorzolder in twee baken met deksel.
 30. Verfblikken etc uitzoeken (staan op de voorzolder achter het schot)
 31. Kapotte linnenkast op de voorzolder vervangen of de spullen elders opbergen
 32. Bovenop de kledingkast kamer zoonlief opruimen
 33. Kerstspullen van de logeerkamer + krans die nog hangt naar de vliering
 34. Tuin opruimen
 35. Motor uit de tuin verkopen of wegdoen
 36. Kattenluikje (elektrisch) laten plaatsen 
 37. Schutting vernieuwen
 38. Blokhut opruimen (tuinspullen)
 39. Schuur opruimen
 40. Voortuin doen
 41. Voordeur en schuurdeur schilderen
Nou, wat zal ik vandaag eens gaan doen.... ;-)
Eerst maar eens strijken, verder met het maken van de vilten pop samen met mijn dochter en daarna naar de film met zoonlief....