donderdag 20 december 2012

Dag 42 - schoon aanrecht en kipsaté + satésaus

Normaal gesproken ruim ik 's avonds het aanrecht, de tafel en de salon tafel op voor ik naar bed ga. Maar na de drukke, maar gezellige dag, was het er gisteravond niet meer van gekomen.

Nou dat was te merken vanmorgen.... want het stond helemaal vol en met wat?
Een stoffer en blik, Blond-koekjestrommel gevuld met popcorn, allerhande blaadjes en kinderknustels, Nintendo, bakblik van de broodbakmachine, vergiet, etc.
En een pot met lege batterijen - maar die neem ik vandaag mee naar 't werk, want er loopt een actie voor Stichting Aap, dus die gaat alvast in m'n tas.
En de keukenvloer was gisteren niet geveegd en met de kattenbak is dat echt wel 's ochtens én 's avonds nodig!
De katten vonden de rommel niet erg, zolang ze maar te eten krijgen...

Een half uurtje later zag het er zo uit.
De papiercontainer had ik aan de weg gezet, want hij werd vandaag voor het eerst geleegd. Als de wagen is langsgeweest kan de inhoud van het papierkratje die richting op. Het plastic wordt maandag opgehaald, dus die gaat nog richting schuur.
En de stippel-rechthoek is een kerstcadeautje, dus dat gaat nog even richting cadeautjeskast.
De vensterbank laat ik even voor wat het is, dat wordt een apart project.


Nu het aanrecht weer leeg is kan ik met het project van vanmorgen beginnen:
Saté maken voor mijn dochters kerstdiner op school. Kip gesneden en in de marinade gelegd. Satéstokjes te weken gelegd.
Toen dochterlief wakker was, ze was aangekleed, haar nagels waren gelakt en ze had gegeten, was het tijd om de sateetjes te gaan rijgen.
Nou had ik speciaal op haar gewacht omdat ze gisteren zwaar teleurgesteld was dat ze niet zou kunnen helpen. En ze vond het wel leuk, maar ook een erg glibberig, beetje vies werkje haha. Dus wat zegt mijn kleine dame? "Mamma, lief dat je hebt gewacht, maar maak de volgende keer maar zelf de sateetjes. Dan help ik wel met de satésaus!".

Voor de liefhebber mijn recept voor kipsaté + satésaus:

Kipsaté (voor 15 stokjes met 3 blokjes kip)
15 satéstokjes laten weken in warm water.
foto van Conimex website
Snij 300 gram kip in blokjes.
Maak de marinade met (wok)olie, ketjapsaus, ketoembar, laos, djahé, koenjit, knoflook (geperst of poeder), zout en peper

Doe de kipblokjes in de marinade. Laat dit minimaal een half uur staan (liefst langer).
Rijg de kipblokjes aan de stokjes.

Bak de sateetjes op een bakplaat of in de pan.

Recept satésaus:
Gebruik hiervoor het restant van de marinade als basis (of maak nieuwe), voeg bruine suiker, twee eetlepels pindakaas, flinke scheut koffiemelk (of kokosmelk als je dat in huis hebt), scheutje water, zout, peper toe en laat het aan de kook komen.

Is het te waterig? Pindakaas erbij. Is het te dik? Scheutje water erbij. Pittiger? Sambal erbij.

Normaal gesproken eten we dit met witte rijst, Sajoer Boontjes of Gemengde Chinese groenten, een gekookt ei en voor erbij kroepoek, Seroendeng, Sambal en Atjar Tjampoer.

3 opmerkingen:

  1. Ooo die satétjes zien er goed uit zeg. Ik krijg er gewoon honger van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ze waren ook schoon op. Mijn dochter was helemaal trots op 'onze saté' hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heb je een leuke keuken zeg! En wat zien de satétjes er lekker uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn blog!